Seçimler, demokrasinin toplumsal tabana yayılması ve benimsenerek süreklilik kazanmasına yönelik bir takım farklı yöntemlerin uygulanabilmesine imkân tanıyan aktif bir süreci ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle seçimler, seçmen olarak tanımlanan siyasal karar vericileri devlet yönetiminde söz sahibi yapan ve bu doğrultuda etkin siyasal makamlara alternatifleri arasından belli kişi ya da kişilere yönetme hakkı tanıyan ya da yönetme hakkını sona erdiren dinamik bir yapıyı da tanımlamaktadır.
Seçim, seçme hakkını kullanan ve seçimde belirleyici olan seçmenler ile seçmenin tercihini kazanmaya çalışan seçilme hakkını kullanan adaylar arasında geçmekle beraber bu sürecin yönetimi ve denetiminden sorumlu kurul ya da mahkemelerin de dâhil olduğu bir süreçtir. Bu sürecin inşasında ve sürekliliğindeki kilit öneme haiz olması durumu seçimlerin güven içerisinde yapılması zorunluluğunu da beraberinde gerekli kılmaktadır. Seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası aşamalarından oluşan seçim sürecinin her bir aşamasının seçim aktörleri açısından adil ve serbest bir şekilde yürütülmesi ve seçmenin gerçek iradesinin seçim sonuçlarına yansıtılmasına katkıda bulunacak biçimde güven içinde yapılması gerekmektedir.
Seçim güvenliği demokrasi açısından büyük öneme haiz çok boyutlu bir olgudur. Bunlardan ilki, belki de en önemlisi seçim sürecine ilişkin bilgi güvenliğidir. Seçim sürecinin adil, dürüst, özgür ve güven içerisinde yürütülmesi için bilgi akışının güven içerisinde gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Olması gereken karşısında günümüzde teknolojik gelişmelere paralel biçimde dezenformasyon olgusunun artarak devam ettiği gerçeği gözden kaçırılmaması gereken bir durumdur. Dezenformasyon olgusunun temelinde bilginin gerçek mecrasından ve anlamından çarptırılarak kopartılması ve bu şekilde hedef kitlenin düşünce ve görüşlerinin manipüle edilmesi yatmaktadır. Dezenformasyon, genelde bireysel ve toplumsal nitelikli ilişki süreçlerine özelde ise seçim sürecine dolayısıyla demokrasiye, demokrasi kurumlarına ve demokratik süreçlere zarar veren bir etkendir.
Dezenformasyon hukuktan teknik bilimlere kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendirmektedir. Bu yelpazenin kanatlarından bir tanesi de seçim ve seçim güvenliğidir. Literatür tarama sonuçları göstermektedir ki dezenformasyon olgusunu, seçim güvenliği bağlamında ele alan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Seçim güvenliğine odaklanan çalışmalar konunun fiziki güvenlik boyutuna odaklanmışlardır. Bu çalışmada dezenformasyon olgusunun seçim güvenliğine olan etkileri irdelenmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde seçim güvenliği kavramı, ikinci bölümünde dezenformasyon olgusu ve dezenformasyon yöntem ve teknikler, üçüncü bölümde, dezenformasyon olgusunun seçim güvenliğine yönelik etkileri, dördüncü ve son bölümde ise seçim güvenliği bağlamında dezenformasyona engel olmak adına var olan mevzuat düzenlemeleri Türkiye özelinde ele alınmak suretiyle irdelenecektir.
Elections represent an active process that allows the application of a number of different methods for the spread of democracy to the social base and its adoption and continuity. In other words, elections also define a dynamic structure that makes the political decision makers defined as voters have a say in the state administration and in this direction, gives the right to rule to certain person or persons among the alternatives to the effective political authorities or terminates the right to rule.
Elections are between the voters who use their right to vote and are decisive in the election and the candidates who use the right to be elected who try to win the preference of the electorate, but it is a process that also includes the board or courts responsible for the management and supervision of this process. The fact that it has a key importance in the construction and continuity of this process necessitates the necessity of making the elections in confidence. Each stage of the election process, which consists of pre-election, election day and post-election stages, must be carried out in a fair and free manner for the election actors, and must be done in a way that contributes to the reflection of the true will of the voters on the election results.
Election security is a multidimensional phenomenon of great importance for democracy. The first, perhaps most important, of these is information security regarding the election process. It is very important that the information flow is carried out in a safe manner in order for the election process to be carried out in a fair, honest, free and secure manner. The fact that the disinformation phenomenon continues to increase in parallel with the technological developments is a situation that should not be overlooked. The basis of the phenomenon of disinformation lies in the fact that the information is distorted from its real medium and meaning, and in this way, the thoughts and views of the target audience are manipulated. Disinformation is a factor that damages individual and social relations processes in general, and the election process in particular, thus democracy, democratic institutions and democratic processes.
Disinformation concerns a wide spectrum from law to technical sciences. One of the wings of this spectrum is election and election security. The results of the literature review show that there are hardly any studies that deal with the phenomenon of disinformation in the context of election security . Studies focusing on election security have focused on the physical security dimension of the issue. In this study, the effects of disinformation phenomenon on election security will be examined. In this context, in the first part of the study, the concept of election security, in the second part, the phenomenon of disinformation and disinformation methods and techniques In the third part, the effects of the disinformation phenomenon on election security, and in the fourth and last part, the existing legislation to prevent disinformation in the context of election security will be examined by considering Turkey specific.